Állattartás
szovetsegiistallo.jpg

Negyedik szinttől a szakértelmek megszerzésétől kezdve módod nyílik szörnyeket - akikre vadászol - elfogni, és beidomítani.

Befogás

Ahhoz, hogy elfogj egy szörnyet, szükséged van a csapdakészítés szakértelemre. Amennyiben rendelkezel a szakértelemmel, akkor minden vadászatkor a szakértelem által megszabott esélyed van a szörny befogására. Amikor a befogás sikeres, megjelenik az "Állatok" menüpontod a baloldali menüben, ahol az állatoddal kapcsolatos tevékenységeket végezheted.

Vadászatkor a következő szöveg jelenik meg, ha a lényt befogtad.

Vadászni indulsz, és a szimatod ezúttal nem csal: egy élőlény nyomaira bukkansz! Becserkészed, és hamarosan már látod is, hogy ez egy "aktuális lény". Felméred a helyzetet, és úgy ítéled meg, hogy az állat befogható. Csapdát állítasz, és ahelyett, hogy lélekenergiáját vennéd a lénynek, léprecsalod, és foglyul ejted! A teremtmény vadul tombol, nem örül a fogságnak. Be kell idomítanod!

Idomítás

Mindaddig nem tudod hasznosítani a szörnyedet, amíg be nem idomítod. Ehhez az idomítás szakértelemre van szükséged. Az idomítás annyiszor 100 lélekenergiába kerül, ahányas az idomításod, és fél órát vesz igénybe. Ezt addig kell ismételned, amíg a szörnyedhez szükséges idomítás mennyiséget - ami az állatok oldalon jelölve van - el nem éred. A szörny beidomításhoz szükséges lélekenergia mennyisége: (Szörny alapszintje)*300

Harc

Ha egy szörnyed be van idomítva, akkor kiválaszthatod, hogy veled tartson a portyáid (és persze a védekezéseid) során. Ilyenkor minden közelharci körödben támadni (ha talál, sebezni) fog, illetve a fizikai sebzés egy jelentős hányadát elnyeli. A szolga alapvetőn 4 tulajdonsággal rendelkezik, elnyelés, támadás, védekezés és sebzés. Az elnyelés rád hat, azaz a téged ért fizikai sebzést csökkenti. A sebzés és a támadás a szörny találati esélyét (találati esély %-os értéke = 50 - célpont szintje + szolga alapszintje + szolga lépett szintje /max 90%/), illetve az általa okozott sérülés (Sikeres találat esetén a karakter normál /kritikus nélküli/ sebzésének 25%-a, két találatnál 25%+20%, háromnál 25%+20%+15%, négynél 25%+20%+15%+10%!) mértékét befolyásolja. A védekezés annak az esélyét növeli, hogy az állatodat az ellenséges végzeturak nem fogják tudni másodlagos támadással eltalálni. A tulajdonságokat a szörny alap- és tapasztalati szintjének összege, illetve a felszerelése befolyásolja.

Állatok sebzése

Az állat sebzése mindig a játékos várható sebzésének 25+20+15+10 százaléka, az állatok találati számától függően. Miklós hozzászólása 2009.12.03
Ez biztosítja, hogy az állat(ok) sebzése ne szálljon el, mindig a normál sebzés függvénye legyen. Az állatok a fizikai sebzés "meghosszabbításai" - de csak a karakter sebzésétől függnek, a támadásától nem. Az állatok sebzését nem befolyásolja a kritikus sebzés, láthatatlanság, vagy a horda módosító, minden esetben a (fegyver sebzés + erő sebzés - elnyelés) meghatározott százalékát sebzik. Ezt csak az állatok szakértelmei vagy az állatfelszerelés módosíthatja. Abban az esetben, ha a karakter nem talál, az állat azonban igen, akkor is számolódik egy fiktív karakter sebzés, ennek egy részét sebzi az állat.
Miklós hozzászólása 2009.12.02

Szint és tapasztalat

Az állat alapszintjének alapja az elfogásakori szinted és ennek kis sugarú környezete, ez a későbbiekben nem változik.
Az állat tapasztalati szintje a szerzett tapasztalati pontok hatására növekedhet. Ilyenkor mind életpontja, mind morálja maximális lesz.

A szintlépéshez szükséges TP mennyiségek:
Szint TP
1 100
2 200
3 300
4 400
5 500
20 550
21 600
22 650
N (N*50)-450

Csatában szerzett TP:

 • Egy csata során alapvetően 10 TP-t kap az állat
 • Ha több állattal harcolsz, akkor az állatonként kapott TP csökken, 2 állat esetén 80, 3 állat esetén 60, végül pedig 4 állat esetén 50 százalékra.
 • Amennyiben téged támadnak, úgy vesztes félként is fejlődhetnek az állataid. Amennyiben szintjük annyi, vagy kevesebb mint a te szinted fele, akkor ugyanannyi TP-t kapnak, mintha győztél volna. A szerzett TP folyamatosan csökken, egészen addig, amíg az állatod szintje a karaktered szintjével azonos nem lesz, ekkor állataid csak a normál TP 5%-kát kapják meg. Ha az állat szintje meghaladja a karaktered szintjét, vesztett csaták során nem fejlődnek az állataid.
 • Támadó félként a csatában kapott állatfejlődés mértékét befolyásolja az áldozatod portya%-a, azonban amennyiben téged támadnak és nyersz, úgy nem számít a támadód portya%-a.
 • A kapott tapasztalati pont mennyiségét módosítja az intelligens kedvenc szakértelem melyet tovább befolyásol az állatok intelligencia szakértelme, valamint az +TP-t adó állat felszerelések, és relikviák.
 • Az entitások elleni harc során az állatok egyáltalán nem fejlődnek.
 • Egy nap legfeljebb 15 (gyors világon 45) epikus győzelemtől fejlődnek és kapnak morált az állatok. Ez az időszak éjféltől éjfélig terjed.

Kennelben szerezhető TP:
Jerikó féle kalkulátor!

Képletek

Kennel állat TP
$(10 + F) * (1 + 0,03 * IK + 0.01 * ISZ + R) * (1 + (K - 1) / 100) * Gy$

Portya állat TP
($( H * (1 + 0,05 * IK + 0,01 * ISZ) * P + F ) * (1 + R + T)$)

Ahol
- F = az állat TP-t növelő felszerelésének bónusza
- IK = intelligens kedvenc szintje
- Gy = annyiszor 2 óra amennyit az állat gyakorol
- K = kennel szintje
- H = hordázás függő alap TP (10 (1)/ 8 (2)/ 6 (3)/ 5 (4)/ 5 (5))
- P = Ellenfél portya% modosítója
- ISZ = intelligencia állat-szakértelem
- R = (0,05; 0,10; 0,15; 0,20) xenó relikvia
- T = (0,2) tapasztalatkő relikvia

Állatok szakértelmei

A kennel magasabb szintjei lehetővé teszik, hogy az állatokat új speciális képességekkel ruházd fel, mint pl. rezisztencia, kritikus ütés, varázslatelnyelés, lopásvédelem. Az állat minden szintlépéskor kap pontokat, amelyeket ezekre a képességekre elkölthetsz. A kapott pontok száma a kennel szintjétől függ (25-ösnél 1, 33-asnál 2, 41-esnél 3, 49-nél 4). A pontok lehetséges maximumát az állat alapszintje és felszerelése határozza meg.
Leírás: Minden állatnak lehetnek szakértelmei, ha a kennel legalább 25. szintű. Ha ez nem teljesül, az állatok képességei sem működnek, akkor sem, ha voltak neki korábban! A szakértelem pontok utólag nem átrakhatók, tehát jól gondold meg, mire költöd őket. Egy szakértelem sem lehet több, mint az állat alapszintjének a fele. Harcban csak azoknak az állatoknak a szakértelmei működnek, amelyek veled harcolnak.

rezisztencia - Az állat rezisztenciája szintenként 0,3-mat ad növeli a rezisztenciád. Több állat esetén a legmagasabb szint számít.
kritikus ütés - az állat(ok) sebzése nő 50%-kal, a kritikus ütésnek megfelelő eséllyel. Több állat esetén az átlag szint számít.
varázslatelnyelés - [1+(játékosszint/60)]*szakértelemszint mértékben nő a varázslatlenyelésed. Több állat esetén a legmagasabb szint számít.
őrködés - Az ellenfél lopás szakértelme csata végén kevesebbnek számít, az őrködésed kétszeresével. Több állat esetén a legmagasabb szint számít.
epikus harapás - Ennyi plusz sebzést okoz az állat epikusoknak és entitásoknak, több állat esetén az összeg számít. Epikusok ellen a támadásuk feleennyivel megnő, ekkor több állat esetén az átlag számít.
regeneráció - ennyi ÉP-t gyógyul óránként. Minden állatnál egyedileg számít.
intelligencia - Nő az állat által kapott TP. Az intelligens kedvenc szorzót növeli, tehát pl. 50-es intelligens kedvencnél a szorzó 2,5x, ezt az 50-es intelligencia 3x szorzóra növeli. Minden állatnál egyedileg számít.
acsarkodás - ennyi plusz sebzést okoz az ellenfél állatainak. Ezt a sebzést a vastag bőr nem csökkenti. Több állat esetén az összeg számít. (Találat nélkül beviszi az acsarkodások összegét!).
hűség - Ennyivel nő az állat maximális lehetséges morálja. Minden állatnál egyedileg számít.
lélekgyémánt gyűjtés - Ennyiszer 0,1%-kal nő a kalandokban szerzett lélekgyémánt. Csak a harcoló állatok szakértelme számít! (Lélekgyémánt gyűjtés AF képesség kell hozzá)

A szintlépéskor kapott szakértelempontok száma: (kennel szint - 25) / 8. (lefelé kerekítve, de min. 1). Tehát 4 pont csak 49-es szintnél jár.

A kapható szakértelempontoknak maximuma: alapszint + tárgymódosító (az új, magasabb szintű állatfelszerelések adni fognak +max. szakértelempontot is, +5, +10 stb). De egy szakértelem se növelhető alapszint fele fölé. Tehát ha 80-as az alapszintje, +20 van tárgyból, akkor össz. 100 pontot fog kapni, de egy szaki max. 40 lehet.

Forrás:
Miklós hozzászólása 2010.05.28.
Miklós hozzászólása 2010.06.01

Életpont

Az állataid életponttal is rendelkeznek. Amennyiben valaki másodlagos támadással támadja őket, ebből sérülnek. Az állat maximális életpontját az alapszintje és a tapasztalati szintje szabja meg. Ha az alapszintje $x$ és a tapasztalati szintje $y$ akkor a maximális ÉP-je $x*(y+4)$. Bár az életpontja szintlépéskor maximálisra töltődik, akárcsak a tied, magától az állatod nem regenerálódik. Az elszenvedett sebzést gyógyítására a sebgyógyítás szakértelem megtanulásától van lehetőség. Amennyiben a lényed melletti gyógyítás gombra böksz, az állatod életpontja a sebgyógyítás szakértelmed függvényében megnő. A gyógyulás fél órán át tart, ez idő alatt állatod nem végezhet semmilyen tevékenységet, de a gyógyulási idő lejártával NEM kell újból harcba hívnod, ha eddig ő segített a harcokban!
Ha az állatod életpontja 0-ra csökkenne, akkor elájul és fél nap múlva tér magához. A köztes időben a harcban nem tud részt venni.

Ájulás

Amennyiben állatod harcaid során elájul (0 ép-re kerül), akkor 12 órán után tér csak magához. Felkelve az ájulásból automatikusan felgyógyul 1/3 max. ÉP-re. Az időarányos morál-csökkenés NEM áll le ájulás közben!

Morál

Az állatod annál lelkesebben kísér a csatákba, minél eredményesebb vagy a harcokban. Morálja az idő múlásával folyamatosan csökken. Ennek mértéke óránként:
(Állatod szintje+20-meggyőzőképességed)/24

Az állatod morálját növelheted:

 • Ha lélekenergiát adsz neki a TP csík alatti Felvidítás gombbal (1%-nyi növeléshez annyi LE szükséges, mint az állatod aktuális szintje és az alap szintjének fele.) Felvidítani csak 100 illetve 21 százalékra lehet. Miklós hozzászólása 2010.04.16
 • 1%-al, amennyiben nyersz egy csatát
 • Ha gyógyítod az állatodat 1%-al nő
 • 5%-kal nő a morálja, ha felszerelést adsz neki (akkor is, ha már volt neki)
 • A morál 100%-ra megy minden szintlépésekor

Amennyiben az állatod morálja 20% alá esik, nem hajlandó részt venni a csatákban.

Több szörny

Lehet több szörnyed is. Ehhez a vezetőkészség szakértelmet kell megnövelned. Amennyiben több szörnyed van beidomítva, kiválaszthatod, hogy melyik szörnyed tartson veled a csatában. Ha az aktuális szörnyedet pihenni küldöd, akkor szörny nélkül is portyázhatsz.
A csatákból TP-t és morált viszont csak az a szörny kap, amelyik veled tart oda.

A csatáidban már több szörny is segíthet a hordázás szakértelemmel.

Szabadon engedés

Ha egy állatodra nincs szükséged a továbbiakban, akkor szabadon engedheted a megfelelő gombbal.

Névadás

Amennyiben prémium tag vagy, nevet adhatsz az állataidnak az állat képe melletti Névadás gombbal.

Fejlesztés

A kennel szövetségi épület segítségével fejlesztheted állataidat.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License