Kvízkérdések értékelése

Hogyan írjunk jó kvízkérdést? Gyakori probléma hogy a kvízkérdések rossz értékelést kapnak. Ebben a részben az általánosan elkövetett kvízírási hibákra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy lehetőleg minél jobb kérdések szülessenek, és minél kevesebbet értékeljenek rossznak.
Ugyanakkor néhány tippet is adnánk, hogyan lehet nagy valószínűséggel jó értékelést kapni.

Mielőtt belevágnánk, mindenképp érdemes felhívni a következő fórum topikokra a figyelmet:

Mielőtt kérdést írsz…

Ha kérdést írsz, mindenképp fogadd el azt a szabályt, hogy a kérdésed rossznak is ítélhetik, és ezen utólag senki sem tud segíteni. A kérdés írásával tehát bizonyos rizikót vállalsz, de nagyobb lehet a lélekenergiában mért haszon is. Ha nem akarsz kockáztatni, még mindig ott a Lemondok a kérdésfeltevés lehetőségéről gomb.
Éppen ezért az utólagos reklamációnak semmi értelme. Ha nem értesz egyet a bírálás eredményével, próbáld megtalálni az okát a fent jelzett Kvíz - Nem fogadták el a kérdésemet. Miért? topikban, de ne reklamálj, és főleg ne viselkedj óvodás módjára. A kulturált viselkedés mindig előbbre mutató, és jobban megtérül, ha inkább tanulsz a hibádból, mintha összeveszel mindenkivel.

Az elutasított kérdések indoklásáról

Sajnos az értékelésnél adható indokok listája elég szűkös, ezért az indoklás maga nem feltétlenül pontosan azt írja le, ami az indoklás igazi oka volt. Vitatott esetben érdemes a fórumhoz fordulni.

Tipikus hibák

 • Különböző világokon ugyanannak a kérdésnek a feltevése - kérdés másolás

A különböző világok kérdései egy adatbázisba kerülnek, így, ha ugyanazt megkérdezed egy másik világon, elutasítják a kérdés már szerepel az adatbázisban kifogással. Néhány csirkefogó pedig nem tud jó kérdést írni, ezért lopni próbál: bemásol egy már elfogadott kérdést. Ezt a rendszer kiszűri. Sok próbálkozás után akár eltiltás is kapható. Sose tegyünk fel már szereplő kérdést!

 • Nincs ilyen, nem létezik, stb. válaszok

Gyakori hiba, hogy válaszlehetőségként a kérdésre való tagadás van megadva. Ha valami nem létezik, akkor arra nem érdemes rákérdezni, ezért ezek a kérdések gyakran végzik rossz kérdésként. Használata mindenképp kerülendő!

 • Biztosan hibás válasz(ok) megadása

Ha a válaszok között olyan van, ami biztosan nem helyes válasz, nagyban rontja a kérdés elfogadási esélyeit.
Ilyenek az igénytelen válaszlehetőségek, mint például: "Mari néni", "én", "honnan tudjam?".
Rossznak számítanak a kérdésre biztosan nem helyes válaszok, például: Milyen állat a lamantin? kérdésre a fogaskerekű válasz.
Ezekkel az a probléma, hogy növelik a helyes válasz eltalálási esélyeit, ugyanakkor minőségi romlást is okoznak. Kerüljük a használatukat!

 • Időben változó kérdések

Ha egy kérdésre adható válasz az időben elavulhat, megváltozhat, a kérdés valószínűleg rossz értékelést fog kapni.
Példa: Ki Magyarország miniszterelnöke? vagy Hány autópálya van Magyarországon? vagy Hány része van a Terminátor filmeknek?. Ezek akár már a jövő héten is változhatnak, így aki mondjuk egy év múlva kapja meg a kérdést, már nem tud jó választ adni rá, és jogosan reklamálhatna. Ilyen esetekben mindig meg kell adni a kérdésre vonatkozó időpontot, és általában múlt időben.
Példa: Ki volt Magyarország miniszterelnöke 2000-2002-ig?

 • Végzetúr karakterekre, szövetségekre, toplistára vonatkozó kérdések

A Végzetúr összes világán minden játékos ugyanabból az adatbázisból kapja a kérdéseket. Egy csak a 2. világon játszó karakter nem fog tudni válaszolni azokra a kérdésekre, hogy Melyik volt az 1. világ legelső szövetsége?, vagy hogy Milyen horda tagja a v3-on az X.Y. karakter?, így ezek a kérdések minden valószínűség szerint elbuknak az értékelésen.

 • Helyesírási hibát tartalmazó kérdések és válaszok

A helyesírás fontos eleme a kvíznek. A hibát tartalmazó kérdés vagy válasz félreérthetővé teszi azt, így csökkenti a helyes válaszadás esélyét. Másrészt nagyban csökkenti a kérdés minőségét is. Ezért a hibát tartalmazó kérdések igen nagy valószínűséggel kerülnek a rossz besorolásúak közé, viszont a helyesírási hiba értékelés NEM jelent veszteséget. A hiba javítása után ismételten feltehető a kérdés, nem kell újabb 100 helyes választ begyűjteni. Aki nem tud helyesen írni, annak lehetősége van a kérdésfeltevés helyett csak a lélekenergiát felvenni. További lehetőség a kérdés és válaszok ellenőrzése az interneten, bár az nem száz százalékos megbízhatóságú. Javasolt ilyen esetekben a fent említett Vajon elfogadják ezt a kvízkérdést, ha fölteszem? topikban megbizonyosodni a kérdés helyességéről.
Bár minden hibára nem lehet itt tanácsot adni, azért néhány gyakori fajtájára felhívnánk a figyelmet:

 • Kérdés, mint mondat kisbetűvel kezdése - Mondatot nagy betűvel kezdünk!
 • Felesleges idézőjelek - Az idézőjel olyan írásjel, mely idézetek, kifejezések vagy egyéb különlegességek kiemelésére szolgál. Egyéb esetekben ne használjuk! (az idézőjelről)
 • Mondat végi írásjelek elcserélése - Egy kérdés végződjön kérdőjellel!
 • Válaszok után pont - Szükségtelen pontot tenni az egyes válaszlehetőségek után, ha azok nem mondatok. Főleg egyszavas válaszoknál gyakori hiba, bár nem mindig jár fővesztéssel.
 • Tizedesvessző helyett pont - tizedespontot más országokban használnak, de Magyarországon egyelőre tizedesvessző a használatos. Tartsuk be!
 • Könyv illetve filmcímek végére nem teszünk írásjelet (hacsak maga a cím nem tartalmaz), dátum után viszont kötelező pontot tenni, tekintve, hogy sorszámnév.
 • Három pont helyett sok - Ha például egy hiányzó szóra szeretnél rákérdezni, és a hiányt pontokkal jelzed, bőven elég három darab.
 • Több kérdőjel - egy kérdéshez egy kérdőjel bőven elég
 • Kis- és nagybetű használat - Tulajdonneveket nagybetűvel, közneveket kisbetűvel írjuk. Külön bosszantó, ha nemzeti hőseinket kis betűvel írják. Ez néhány értékelőnél azonnali törléshez is vezethet. Egyszavas válaszoknál gyakori hiba a nagybetűs írásmód, bár ha mind nagybetűs, általában elfogadják. A lényeg, hogy egységes legyen, ne adjon lehetőséget válasz megjelölésére.
 • Fölösleges helyközök (space) - Ne hagyj írásjelek előtt helyközt! Ahová viszont szükséges, tegyél! Például vessző, pont után szükséges (lásd: ezen írást).
 • CSUPA NAGYBETŰS KÉRDÉS ÉS VÁLASZOK - Helytelen és zavaró. Kerülendő! Egyes szavakat sem emelünk ki csupa nagybetűvel, egyetlen kivétel, ha NEM szót tartalmaz a kérdés.
 • Elgépelések - Rengeteg elgépeléssel lehet találkozni. Mielőtt elküldöd a kérdésed, mindenképp olvasd el, betűről-betűre!
 • Ha az értékelés indoklása helyesírási hibára utal, de holtbiztos vagy benne, hogy minden szó tökéletesen van leírva, az nem azt jelenti, hogy az értékelő nem tud írni. Abban az esetben is ez az indoklás kerül az értékelésbe, ha a kérdés jó, megérdemelné a jutalmat, hiba nincs benne, de fogalmazásbéli gubanc, vagy oda nem illő rossz válasz van.
 • Stb.

Esteleg itt próbáld meg beírni a szavakat, így pár hibát már előre kiszűrhetsz: http://www.magyarhelyesiras.hu/

 • Idegen nyelvű könyv, film és egyéb művek címei

Ha létezik az adott műnek magyar nyelvre lefordított változata, mindenképp azt használjuk! Az idegen nyelvű címek gyakran végzik rossz kérdésként. Javasolt a magyar cím után esetleg zárójelben megadni az eredeti címet, amivel teljesen elkerülhetjük a félreértéseket.

 • Megjelölt helyes válasz

Előfordul, hogy a kérdező megjelöli a helyes választ. Ez sajnos nem elfogadható. A csupa nagybetűvel, smiley-val, ponttal, vagy egyéb bármely más módon megjelölt válasz jó eséllyel három nap eltiltást eredményez.

 • Kakukktojás, avagy Melyik nem illik a sorba?

Tipikusan rossz kérdéstípus. Amíg nincs megjelölve, hogy milyen szempont alapján kell kiválasztani a NEM a többi közé illőt, tulajdonképp bármely válasz helyes lehet.
Nézzünk egy példát:
Melyik nem illik a többi közé?
1. Európa, 2. Amerika, 3. Ausztrália, 4. Antarktisz
Ezek közül bármelyik lehet kakukktojás, attól függően, hogy milyen szempont szerint vizsgáljuk. Európa az egyetlen nem A betűvel kezdődő kontinens, ugyanakkor csak ez a földrész van szárazföldi összeköttetésben másik kontinenssel. Viszont Amerika az, amely két nagy részből áll, míg a többi nem. Az Antarktisz az egyetlen, amely sarkpontot is tartalmaz, ugyanakkor Ausztrália az egyetlen hely, ahol kenguruk élnek.
Kerüljük a kakukktojás típusú kérdéseket. Ha olyat akarsz kérdezni, hogy melyik nem illik a többi közé, mindig pontosan meg kell határozni, hogy milyen szempont szerint.
Példa: Melyik kontinensen NEM található a medvék egyetlen faja sem?

 • Lexikális kérdések

Sajnos elég nehéz meghúzni a határt a még lexikálisnak számító és az általános műveltség körébe tartozó kérdések között. Valaki így értékel egy kérdést, valaki úgy, attól függően, hogy épp ismeri az adott témakört vagy sem. Általános szabály ezért nem is határozható meg, de tanácsot mindenképp adhatunk.
Dátumos kérdéseknél a teljesen triviális kérdések esetében nem kell különösebben foglalkozni a nem helyes válaszokkal. Például a Mikor fejeződött be II. Világháború? kérdésre adott 1945. válasz esetében lehet adni rossz válaszként az 1946. és 1944. választ is. Ez azonban nem igaz a kevésbé egyértelmű kérdéseknél. Például a Mikor alakult a Queen együttes Freddy Mercury vezetésével? esetén az 1970-ben válasz mellett nem elfogadható az 1971, de még az 1974 sem. Ilyen esetekben olyan távolságokat kell hagyni, ami eléggé egyértelmű annak is, aki nem tud minden évszámot fejből. Ebben az esetben például elfogadható lehet az 1950, 1960, 1970 és 1980-as válasz négyes.
Dátumoknál további problémát szokott okozni a túl pontos dátumra való kérdezés. Ne kérdezz rá hónap, nap pontossággal kevésbé ismert dátumokra (vagy inkább egyáltalán ne, az a biztos). Például a Mikor koronázták királlyá Hunyadi Mátyást? a hónap, nap nem elvárás az átlagos játékostól, még ha oly könnyen is megtalálható a válasz a Google-ban.
Ugyancsak lexikális értékelést kap nagy valószínűséggel az olyan kérdés, aminek kinyomozásához mindenképp Google (lexikon) kell. Például Hogy hívták Johann Strauss feleségét. Ez teljesen érdektelen, lexikális tudás. Ilyen kérdések tárháza a ez a link. Szerencsére angolul van, így remélhetőleg kevesen szemezgetnek belőle, de amit itt megtalálsz, valószínűleg úgyis a lexikális kérdések közt végezné.
Ide tartoznak még azok a földrajzi témájú kérdések, amelyek teljesen érdektelen, nem közismert információra kérdeznek rá. Például Hol van Bugyi község? vagy Mi az Amu-Darja folyó párja?
A szótárazásos kérdések is ide tartoznak: mit jelent angolul, latinul, németül, stb. nyelveken típusú kérdések.
A 365 névnap pontos ismerete is lexikális tudásnak minősül, így névnapos kérdések nagy valószínűséggel kiesnek kapásból.

 • Speciális kérdések

A lexikális kérdések mellett a speciális kérdések besorolása is elég ingoványos terület. Eléggé bizonytalan, mit értékelnek a játékosok speciális tudásnak. Jobb, ha már a gyanús kérdéseket is eleve elkerüljük.
Gyakori speciális kérdéskörök, amiket nem díjaznak az értékelők:

Kerülendő speciális témák

 • Forma1, futball csapatok, zenei együttesek összetételét, szabályrendszerét, történetét firtató kérdések
 • Texas Hold'em Poker bármely kérdése
 • Az egyes filmek, könyvek, képregények szereplőit, történetét, elnyert díjait firtató kérdések
 • Tévésorozatokról bármilyen információ
 • Magas szintű tudományos és sportkérdések (Mi az integrálás ellentétes művelete?, Milyen mozdulatsort jellemez a négyfordulatos salchow-tripla leszúrt rittberger kombináció?)
 • Horgászat, vadászat és egyéb hasonló témakörök speciális kifejezései
 • Bármilyen Végzetúr kérdés. Már nem lehet olyat kérdezni, amit minden játékos tudhat, és ne szerepelne az adatbázisban.
 • Szoftveres, játékkonzolos, mobiltelefonos és egyéb hasonló kérdések, különösen azok szereplői, programozói, és a hozzájuk köthető cégek
 • Stb.
 • Reklámok

A terméknevekre irányuló kérdések általában rossz kérdésként végzik, ugyanis a reklámok kerülendők!

 • Eldöntendő kérdések

Sokszor felmerülő probléma, mikor eldöntendő kérdésbe próbálnak beleerőltetni négy válaszlehetőséget. Soha ne írj olyan kérdést, amelyre csak igennel vagy nemmel lehet értelmesen válaszolni! Marilyn Monroe szőke volt? 1. igen, 2. nem, barna, 3. nem, fekete, 4. nem, vörös - Ebben az esetben például sokkal értelmesebb lenne megkérdezni, hogy milyen színű volt a haja az említett művésznőnek.

 • Túl könnyű és matematika kérdések

Ne tegyél fel számológépes kérdést, mert szinte automatikusan rossz értékelést fog kapni. Olyat se, amihez egyenletet kell felállítani. A logikai kérdések azonban elfogadottak.
Rossz, hibás kérdés: Mennyi 5 köbgyökének a tízszerese?, 5+6*(10^2)/3?
Jó kérdés lehet: Melyik törvény tiltja, hogy elvegyem az özvegyem lányát feleségül? egyik sem, mert ha özvegyem van, akkor én már halott vagyok
Túl könnyű kérdésnek számítanak továbbá a teljesen egyértelműen megválaszolható (triviális) kérdések is, ilyet ne adjunk fel. Példa: Milyen alakú a Föld? (Bár Monty Pythonék szerint banán, míg az inkvizíció szerint korong, azért ez még így is könnyen megválaszolható)

 • Azonnal törlendő kérdések

A rendszer több szót automatikusan tilt. Ezeket mindenféle trükkös, szóközös megoldással beerőltetni, akár eltiltást is eredményezhet! Javasolt ezek kerülése. Hogy melyek ezek a szavak, az rögtön kiderül, mihelyst nem sikerül beírnod.
Mindenképp kerülendők a vulgáris, erőszakos, rasszista, antiszemita és egyéb durva kérdések, valamint bármilyen politikai tartalommal bíró kérdések. Ezek azonnali törlést és eltiltást vonnak maguk után.
A teljesen buta, infantilis, "gyagyás" kérdések sem számíthatnak jobbra: pl.: Mit nézek épp a tévében? vagy Mi a nevem? vagy Mennyi 2+2?


Tippek jó kérdésre

Miután kitárgyaltuk a mit ne kérdezzünk témakört, térjünk rá arra, hogy mivel érdemes próbálkozni.

Preferált témakörök

A Végzetúr kvíz szeretne műveltségi kvíz lenni. Ez azt jelenti, hogy próbáljunk az általános műveltség témaköréből meríteni. Az általános többé-kevésbé az általános iskolai tananyagot jelenti - ne kérdezzétek, hogy hány osztályosét :). Általános történelem, földrajz, irodalom, fizika, kémia, biológia. Ide tartozik még a hétköznapok olyan ismeretanyaga is, amely nem feltétlenül szerepel a tankönyvekben, de mindenki tudhatja, ismerheti (természetesen a fent jelzett kizáró okokat figyelembe véve).

 • Ilyen például a vallások, a Bibliai események, mitológiák témaköre - természetesen nem Ezékiel próféta 21:17 versét kell fejből tudni, bár a Ponyvaregény c. film óta többen is tudják :)
 • Közelmúltbeli (XX-XXI. sz.), nagyon fontos események, például Berlini Fal leomlása, Köztársaság kikiáltása, 1956-os forradalom, Challenger űrhajó vagy Csernobil tragédiája, stb.
 • Nagyon híres sportesemények, különösen magyar vonatkozásban, de nem részletezve - például a magyar olimpiai sikerek (vízilabda, híres úszóink), de nem évszámokkal.
 • Hírességek, fontos emberek - Ronald Reagan színész mivoltáról például lehet kérdezni, de hogy hanyadik amerikai elnök volt, már lexikális tudásnak minősül. Az épp aktuálisan befutott emo zenekar viszont nem tartozik ebbe a körbe!
 • Képző- és zeneművészet témaköre, híres alkotások, építmények - itt is vigyázzunk a speciális és lexikális kérdésekkel. A Hol található az Ermitázs például jó kérdés lehet, de hogy milyen magas, már lexikális tudásnak minősül. Ugyanígy el szokták fogadni a Ki szerezte, Ki festette, Ki írta kezdetű kérdéseket, amennyiben valóban híres és ismert műről van szó.
 • A köztudatba beivódott témák (népszokások, mondások, mondókák, babonák, esetleg viccek, kártyajátékok, egyéb játékok, stb.) - olyan témakörök, amelyek nem feltétlenül műveltségi kérdések, de majdnem mindenki tudja rá a választ. Ha Katalin kopog, Karácsony …, Ki Arisztid párja a legtöbb viccben?
 • Filmművészet témaköre - ingoványos téma, de mindenképp használható, és szerencsére igen bő forrás. Arra vigyázzunk, hogy tényleg nagyon híres filmekre kérdezzünk, és semmiképp se lexikális vagy speciális módon. Például azt majdnem mindenki tudja, hogy Steven Spielberg nyert már Oscar díjat. Azt megkérdezni viszont, hogy mennyit, már lexikális tudásnak számít. Vagy mindenki tudja, hogy Arnold Schwarzenegger játszotta a terminátort, de hogy az első részben Linda Hamilton volt a női főszereplő, már nem feltétlenül. Nagyjából azt is lehet tudni, hogy ki rendező, vagy épp színész, de itt sok átjárás van, így ezekkel csínján kell bánni. Például Clint Eastwood rengeteg filmben szerepelt, de rendező, forgatókönyvíró, sőt zeneszerző is. Viszont híres filmcímekre lehet kérdezni, például: A Jó, a Rossz, és a …, de mindenképp oda kell írni, hogy filmcímről van szó. Pontosabban: A Jó, a Rossz, és a … Mi az ismert film címe?
 • Irodalom - Hasonlóan a képző-, zene- és filmművészethez itt is az igen ismert művekre kell koncentrálni. Ha az általános ismeretanyagon túlra kalandozunk, mindig jól gondoljuk meg, hogy biztosan fel akarjuk-e tenni a kérdést! Érdemes esetleg a Vajon elfogadják ezt a kvízkérdést, ha fölteszem? topikban előtte letesztelni. Versidézeteket csak a legismertebb művekből válasszunk, és itt mindenképp használjunk idézőjelet, ha indokolt!
 • Technikai kérdések, találmányok, járművek, mérnöki csodák, felfedezések - a legnagyobb kihívást ezen a területen a túl speciális és lexikális kérdés elkerülése jelenti. Mindenki tudja, hogy az internet számítógépek összekapcsolásából áll, de hogy mit jelent az adatkapcsolati réteg, az a legtöbb embernek kínai. Az is tudható, hogy a Trabant és a Wartburg az NDK-ban készült, de hogy melyik városban, már lexikális tudásba hajlik. A KRESZ-ből is csak a legismertebb szabályokat illik kérdezni, de vigyázni kell, hogy ne legyen triviálisan egyszerű, vagy megválaszolhatatlan a kérdés. Például Milyen színű jelzés jelent szabad haladást? már túl könnyű kérdésnek számít, ugyanakkor a Segédmotorkerékpárral behajthatunk-e egyirányú utcába szemből, ha ott villamos is közlekedik? kérdés a lexikális kútban végezheti. A Kinek a nevéhez fűződik a T-modell kifejlesztése, az első gőzmozdony, vagy épp a relativitás elmélete teljesen elfogadható kérdések, amennyiben a válaszok megfelelőek.
 • Egyéb - bővítendő!

"Már szerepel az adatbázisban" elkerülése

Mostanra - 2009. május végére - sikerült olyan mennyiségű kérdésmennyiséget előállítani, ami az alap kérdéskört jóformán teljesen lefedi. Szinte reménytelen jó kérdést feltenni a következő kategóriákban:
- Évszámok
- Városok elhelyezkedése
- Sportesemények
- Végzetúr
- Harry Potter
- Csillagok háborúja
- Gyűrűk Ura
- Képregények
- Kutyafajták
- Szólások, közmondások
- Egyéb (bővítendő)
Az egyetlen esély ezekben a kategóriákban jó értékelést kapni, ha a feltett kérdés igen ötletes, színvonalas, esetleg becsapós, de semmiképp sem lehetetlenül nehéz. Ezekre jó példákat találni a Baromi ötletes és jó kérdések misztériuma topikban.
Fontos! A Végzetúr összes világa közös kvíz-adatbázisból dolgozik, ezért ne tegyük fel ugyanazt a kérdést több világban. Értékeléskor nagy valószínűséggel már szerepel az adatbázisban indoklással kerül vissza, de amennyiben átcsúszik az értékelőkön, és utólag derül ki a turpisság, akár 7-10 nap eltiltás is lehet a jutalom.

Rossz válaszok elkerülése

Hiába találunk ki egy remek kérdést, ha a válaszlehetőségeket elrontjuk. Ügyeljünk arra, hogy

 • a megadott válaszlehetőségek közt mindig csak egy helyes legyen
 • a megadott válaszok hihetőek, jól megfogalmazottak legyenek - például ha rákérdezünk egy 17. századi mű írójára, ne legyenek benne ma is élő írók válaszlehetőségként. Ha egy fizikai összefüggést firtatunk, ne írjunk válaszlehetőségként egyszavas butaságot.
 • minden válaszlehetőség hihető legyen (ne legyen benne biztosan rossz válasz)
 • ne legyen tagadó válasz (nincs ilyen, nem létezik ilyen, semerre)
 • ne jelöljük meg még véletlenül sem a helyes választ - gyakori példa, hogy a helyes választ bemásolják az internetről csodálatos helyesírással, nagybetűsen, a többi válaszlehetőség pedig légből kapott, kisbetűs, helyesírási hibás, a helyes válasznál sokkal rövidebb.

Nézzünk egy rossz példát
A fentebb említett kérdésből kiindulva:
A Jó, a Rossz, és a … Mi az ismert film címe?
1. anyós (igénytelen, buta válasz), 2. CSUF (megjelölt, helyesírási hibás válasz), 3. Nincs ilyen film (tagadó válasz), 4. Vlagyimir Iljics Lenin (biztosan rossz válasz)

Nézzünk egy jó példát
"Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj, s nem tudja, hol lakott itt …" Hogy szól az idézet vége?
1. Babits Mihály
2. Vörösmarty Mihály
3. Mátyás király
4. Apafi Mihály
Csak egy helyes válasz van. Minden válasz rímel a sorral, ezért hihetőek. Az idézet nagyon híres, és bár a szótagszámból lehet következtetni a helyes válaszra, közel sem triviális a megoldás.

Utolsó lépés: mindig ellenőrizzünk!

Ha minden kritériumnak sikerült megfelelni, még elküldés előtt mindenképp ellenőrizzük újra úgy a kérdést, ahogy a válaszokat is:

 1. Helyesírás, szóközök, írásjelek megléte
 2. Egy és csak egy helyes válasz van - Google a barátod! Ügyelj arra, hogy csak hiteles forrásból vegyél adatot. A wiki az esetek többségében elfogadható, de ha több forrásban is ellenőrzöd a válasz helyességét az a biztos.
 3. A helyes választ jelölted jónak
 4. Egyéb?

Helpdesk

Ha átrágtad magad ezen a rengeteg infón, de még mindig nem vagy biztos benne, hogy el fogják-e fogadni a kérdésed, vagy ezek alapján sem érted, miért nem fogadták el, további tájékoztatást a Vajon elfogadják ezt a kvízkérdést, ha fölteszem? illetve Kvíz - Nem fogadták el a kérdésemet. Miért? topicokban kaphatsz, vagy ha nem szoktál a fórumon forgolódni, az alábbi játékosokhoz fordulhatsz játékon belül:
Világ 1-en megjelölt játékosok már mind inaktívak Craslorg pedig már rég törölte magát
világ1

világ2 világ3

Kellemes kvízkérdés írást kívánunk mindenkinek!
(az itt felmerülő példa-kérdések már szerepelnek az adatbázisban, egyértelmű plagizálásuk a potya LE reményében minden esetben törlést von maga után)
.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License