Kvíz
kviz.jpg
FIGYELEM, VÁLTOZÁS!
2008. október 29-től 100 helyes válasz kell egy saját kérdés kiírásához, és dupla annyi LE jutalom jár a jó kérdésekért.

Valahányszor vadászatra indulsz, kapsz egy kvízkérdést. A kvízkérdésre 5 perced van válaszolni, függetlenül az elementáris fúziód szintjétől, de a válaszod csak akkor kerül beszámításra, ha azt leadod, mielőtt az érintett vadászat befejeződik. Ha helyesen válaszolsz a kérdésre, akkor a vadászatért 10%-al több lélekenergia jár! Ha egyszerre több vadászatra indulsz, egymás után több kérdést is kapsz. Ha a vadászatot közben megszakítod, a kérdésekre adott válaszok a következő vadászatodnál kerülnek beszámításra. Ha a vadászatot megszakítod az aktuális kérdés sem helyes sem helytelen válaszként nem számolódik el, és
legközelebbi vadászatodnál valószínűleg más kérdést fogsz kapni. Amennyiben valakinek egy kérdést értékelnie kell, és rosszul válaszol, akkor is kap +5% LE-t, kompenzálandó, hogy ilyenkor hibás kérdésekbe is belefuthat.

Kvíz besorolás

Ezen kívül lehetőség van a kérdéseket besorolni kategóriákba. Ha a végzeturak többsége is ugyan abba a kategóriába sorolta be a kérdéseket, akkor egy kevés LE -t lehet kapni érte a nap végén. Ezen kívül minden 250. sikeres besorolás után egy végzet medált kapsz. A kvíz besorolások során kapott medálok száma nem haladhatja meg a 8-at.
Azt, hogy eddig összesen hány helyes besorolásod van, a karakterlapodon a helyes kvíz válaszok alatt tekinthető meg.
Az ajánlat menüpontban pedig az oldal alján látható, hogy melyik napokon, hány kérdésért, mennyi LE -t kaptál. A tapasztalatok szerint egy kérdés helyes besorolásáért $szint/2$ LE -t kapsz.

Értékelés

A viszonylag friss, játékosok által feltett kérdéseket minősítened is kell. A minősítésed három fajta lehet:

  • Jó kérdés
  • Rossz kérdés
  • Azonnal töröljétek

Amennyiben a kérdést nem ítéled megfelelőnek, egy vagy több okot is kiválaszthatsz a listából, segítve ezzel a kérdésfeltevőt, hogy hol hibázott. Az alábbi okokat jelölheted meg:

  • Helyesírási hiba
  • Már szerepelt
  • Túl speciális
  • Érdektelen lexikális tudás
  • Rossz/nem egyértelmű válaszok
  • Rosszul feltett kérdés
  • Túl könnyű / számtan kérdés

Az értékelés lehetőségével ne élj vissza, mert akkor egy idő után a gép elveszi tőled ennek lehetőségét. Előfordul, hogy hibás válasz van megjelölve, vagy más gondod van a kérdéssel, ilyenkor a Végzetúr fórumának Kvíz rovatában jelezheted problémádat.
A kérdések megválaszolásakor okozottan ügyelj az esetleges megbúvó NEM szócskára, mint például: Melyik város nem Romániában van?

Kérdések

Lehetőséged van saját kérdések kiírására is minden száz jól megválaszolt kvízkérdés után.

Miklós az értékelésről

A kvíz - legnagyobb örömünkre - "játék a játékban"-ná nőtte ki magát, és legalább annyi saját kérdése van, mint a keretjátéknak összesen. Az értékelési irányelveket, és magát az értékelés rendszerét finomítottuk a béta teszten használtakhoz képest, ezeket szeretném megosztani veletek.

A kvíz elsődleges célja, hogy olyan kérdéseket adjunk fel, amelyeket egy művelt, intelligens ember ismerhet. Szinte bárki. Tehát nem szükséges hozzá túlspecializált szakismeret. Persze lehet mondani, hogy a válasz a gugliban 1 perc alatt megtalálható, de nem az a cél, hogy minden egyes kérdésre a választ keresőprogramokkal kelljen megtalálni. A kérdések egy része olyan legyen, hogy gondolkodsz rajta, és vagy tudod a választ, vagy kizárásos alapon le tudod szűkíteni a lehetőségeket, de legalábbis van egy elképzelésed, tudsz tippelni.

A leghálásabb "általános műveltség" témák:
- Általános iskolai alapdolgok. Blődül hangzik ugyan, de ezeket MINDENKI tanulta, tehát senki sem mondhatja, hogy túlzottan specializált dolog.
- Iskolában ugyan nem tanult, de mindenki által ismert dolgok. Ez lehet bármi, nagyon híres filmek, emberek, együttesek, épületek, stb.
- Aktuális témák. Ez kicsit húzósabb, hiszen a kérdés néhány év múlva elavulhat, de azért sok olyan aktuális téma van, amiről mindenki hallott, lehet vele kapcsolatban kérdezni.
- Logikai kérdések. Ez ugyan nem műveltség, de teljesen jó, mivel nem kell hozzá előismeret, csak logikus gondolkodás. Azért ne írjunk olyat, amihez számológépet kell használni, vagy egyenleteket kell felállítani.
- Nyelvi kérdések. Helyesírás, nyelvészeti feladványok.

Rossz kérdések:
Először is, fontos tudnotok, hogy lehet, hogy a játékosok egy kérdést elfogadnak, de mi, adminok, utólag átminősítjük rossz kérdésre. Ennek a következő okai lehetnek:
- A helyesírási hibáktól nyüzsgő feladványokat alapban elutasítjuk. Kezdetben lelkesen javítgattuk, de túl sok van, lehetetlen minden egyenként kijavítani. És sajnos egyenlőre szerverről futó helyesírás ellenőrzőt sem tudunk telepíteni. Ha bizonytalan vagy valamiben, írd szövegszerkesztőben, és ellenőriztesd le! Ja, és egy kérdés végére illik a kérdőjelet odabiggyeszteni!
- Speciális szakterülethez kapcsolódó kérdések, amire a választ egy átlagember nem tudhatja. Sokan elkövetik a hibát, hogy ilyen kérdést írnak. Imádjuk a HKK-t és a TF-et, de nem minden végzeturas játszott ezekkel a játékokkal! Nagyon-nagyon általános kérdés ezekkel kapcsolatban is belefér, de csak olyan, amire olyan is tudhatja a választ, aki ezekkel nem játszott! Hasonlóképpen persze más játékokkal, képregényekkel, hobbikkal, szakmákkal kapcsolatos, csak az adott dologban több éves tapasztalattal rendelkező emberek által ismert dolgokat sem szabad kérdezni.
- Lexikális tudás. Bizonyos évszámos kérdések elfogadhatóak, de csakis olyanok, amelyek az első kategóriában felsoroltak. Azt, hogy mikor voltak a világháborúk, mindenkinek illik tudnia, de azt viszont nem feltétlenül, hogy egy alig ismert celeb mikor vásárolta az első biciklijét. Ráadásul, ha évszámos kérdést írtok, akkor sokkal kultúráltabb, ha az évszámok között jelentősebb eltérés van, mintha 1-1 nap eltérés van a 4 dátum között. Személyes véleményem szerint az ilyesminek az a legcivilizáltabb módja, ha nem is konkrét évszámot kérdezel, hanem felsorolsz 4 ismert eseményt, és megkérdezed, melyik volt legelőször, vagy legkésőbb.
- A túlzott, extrém mértékben nehéz kérdések nem jók. Ha egy olyan kérdést adsz fel, amelyre egy átlag ember lehet, hogy tudja a választ, de ha 4 szinte teljesen egyforma lehetőség közül kell választania, akkor szinte biztosan elrontja. Nem árt az sem tudnotok, hogyha egy kérdésre adott válaszok 75 vagy nagyobb százaléka rossz, akkor a rendszer automatikusan átminősíti "rossz kérdésnek". Ez már csak azért is van, hogy kiszűrjük az olyan esetet, ha valaki esetleg ír egy jó kérdést, 4 jó válasszal, de azok közül nem megfelelőt jelöl meg.
- Ha olyan kérdést írsz, ami már szerepel az adatbázisban, arra jelenleg sajnos rossz kérdés minősítést kapsz. Persze nem kell tudnod, mi az, ami már szerepel, de jelenleg más módon nem tudjuk kiszűrni az ilyeneket. Próbáld elkerülni, hogy teljesen triviális dolgokat kérdezel. "Minek a rövidítése a HKK", "Mikor volt az I. világháború" stb.
- A kakukktojás és főváros szavakat nem véletlenül szűrjük. Fővárosos kérdésből épp elég van, köszönjük szépen, nem kell több! A kakukktojás pedig alapban nem jó, mert mint tudjuk, bármelyik válasz lehet kakukktojás, kérdés milyen szempont szerint. Persze beírhatod ékezet nélkül hogy kakuktojas és akkor átmegy, de tuti rossz kérdés értékelést fog kapni. Fogalmazd meg inkább normálisan a kérdést! Visszatérve a szűrőre, ha egy kérdést nem fogad el a rendszer, ne erőltesd, ne írd be helyesírási hibásan, mert akkor rossz kérdés lesz. Fogadd el, hogy ezt nem eszi meg a gép, írj mást! Pl. a Szarvas szó sajnos jelenleg nem szerepelhet kvízkérdésekben, értitek, hogy miért…
Kiegészítés:
- számtan kérdések. Mennyi (1+5)*3? Melyik a legnagyobb, (4+3)*2 vagy (17/2-1)? A logikát igénylő kérdések rendben vannak, de azok a kérdések nem, amelyek ilyen primitívek, nem az IQ-n múlnak, hanem azon, hogy elő tud-e valaki venni egy számológépet.
- idegennyelvi kérdések. Arra rá lehet kérdezni, hogy valamilyen híres dolog mi után kapta a nevét, de az, hogy mit jelent magyarul a "boy" szó, vagy a "szpasziba", rossz kérdések, a nyelvtudás nem tartozik az általános műveltség körébe.

Törlendő kérdések:
Egyszerűen megfogalmazva, azok a kérdések kapják a "rossz" értékelést, ahol a kérdés feltevőjének szándéka az volt, hogy egy jó kérdést írjon, de nem sikerült neki. A "törölni" értékelést azok kapják, akik szándékosan rossz kérdést írtak. Megválaszolhatatlan, vagy nevetségesen egyszerű kérdések, netikettet sértő kérdések tartoznak ide. "Milyen színű az ég?" "Mire gondoltam, amikor ezt a kérdést írtam?" "Melyik az az albán folklórzenekar, amely egyetlen albumot sem jelentetett meg?" "Milyen színű volt Kiszel Tünde haja 2006-ban?" és még sorolhatnám.

Most írok néhány gyakorlati példát is jó és rossz kérdésekre (ezek egyikét se írjátok be!!)
"Hány tagja volt a Beatlesnek?"
Attól függetlenül, hogy egy kicsit túlzottan is könnyű kérdés, jó kérdés, mivel egy mindenki által ismert zenekarról van szó.
"Melyik volt az ausztrál Pigmeusok együttes harmadik albuma?"
Erről az együttesről senki sem hallott, nem beszélve az albumaikról. Ez egy rossz kérdés.

"Minek a rövidítése a HKK?"
Erre azért sokan tudják a választ, ez jó kérdés, (de ne tedd fel, mert már bent van az adatbázisban).
"Mi a színesítő szövege a Lavínia Lobara c. HKK lapnak?"
Rossz kérdés, mert annyira specializált, hogy ezt még sok HKK-s se tudja, a többiek meg azt se, hogy mit kérdezel.
Hasonlóképp, a Star Warst mindenki ismeri (nagyjából) de ha egy mellékesen kiadott regény egy szereplőjére kérdezel rá, aki a filmekben nem szerepelt, az már a rossz kérdés kategória.
További példák túlzottan specializált (és ezért) kérdésekre:
"Mekkora a standard vasúti sín nyomtávolsága?" "Ki a Glacius nevű képregényhős testvére?" "Átlagosan hány centiméter a keleti párzósáskák szárnytávolsága?" "Ki volt 2004-ben a Manchester United edzője?"

"Hogy hívják a Harry Potter sorozat női főhősét?"
Ezt a sorozatot szinte mindenki ismeri, ilyet nyugodtan lehet kérdezni.
"Mi a Harry Potter sorozat negyedik kötetének a címe?"
"A tűz serlege" "A tűz serleqe" "A tűz kejhe"
Nehézségben semmi probléma nincs ezzel a kérdéssel, csakhogy egyrészt vizuális megtévesztésre alapul (a g és a q betű hasonlósága) aminek semmi köze a kvízhez, másrészt égbekiáltó helyesírási hiba van benne (kelyhe helyett kejhe). Rossz értékelést kapott.

"Hány éves a Föld legöregebb nője?"
Most, ebben a pillanatban erre ugye lehet konkrét adat, de lehet, hogy egy hónap múlva meghal, egy év múlva már egy évvel idősebb lesz stb. Kerüljük el az olyan kérdéseket, amelyek aktualitásukat vesztik!

Természetesen senkitől sem várjuk el, hogy mindig jó kérdéseket írjon - én magam is írtam már olyat, amit utólag rossznak pontoznék. A kérdéseket 10 kérdés feltevése után kezdjük értékelni. Ha valakinek a kérdéseinek legalább fele rossz kérdést kap, figyelmeztetést kap, és ha ez az arány marad, elveszti a kérdés feltevésére a jogot. Emellett, max. 5 alkalommal kaphatsz "törölni"értékelést. Az 5. alkalom után végleg elveszted a kérdés feltevésére a jogot.
Ez nem büntetés, a kérdés feltevésért kapott lélekenergia amúgy sem jelentős, van, aki egyszerűen nem tud jó kérdéseket írni, ezzel nincs semmi gond, attól még a játék többi részét élvezheti.

Miklós az értékelés rendszeréről

A játék első másfél hetében az értékelőket is "értékeltük". Azaz, aki túlzottan sok törölni, rossz, vagy jó választ nyomott a normális arányhoz képest, azok először figyelmeztetést kaptak, hogy reálisan értékeljenek, majd ha a gépnek továbbra sem tetszett, ahogy értékelnek, letiltotta őket az értékelésről, és ráadásul csak 45 helyes válaszonként tehettek fel kérdést.

Ez a rendszer MEGSZŰNT, nem küldünk ki figyelmeztetést vagy zárolást, és nem büntetünk senkit azzal, hogy 45 válaszonként tehet fel 1 kérdést. Felváltotta a helyét egy "intelligensebb" szűrő, amely kiszűri azokat, akik rosszul értékelnek (ezt manuálisan is ellenőrizzük), de nincs büntetés, nekik egyszerűen csak nem lesz lehetőségük az értékelésre. Az algoritmust a jövőben tovább fogjuk tökéletesíteni. A cél hosszútávon az, hogy a kérdéseket csakis azok értékelhessék, akik reálisan tudnak értékelni. Ha az eredménnyel elégedettek leszünk, akkor viszont lehet, hogy ezeknek az embereknek bevezetünk valami kisebb jutalmazási rendszert is.

Ezenkívül bekerült egy olyan rendszer is a játékba, hogy a "rossz kérdés" értékelés megjelölésekor megadhatod, hogy miért választottad. Így akinek a kérdését elutasítják, meg fogja tudni, hogy ez miért csinált, mit csinált rosszul. A kérdésfeltevésre a fentiekben leírt irányelvek továbbra is érvényesek!

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License